Waterontharder in meterkast

Kan en mag een waterontharder in de meterkast?

Het advies van specialisten is vaak dat de meterkast de beste plek is voor een waterontharder. Dit is gemakkelijk te beheren en dicht bij de watermeter.

Hierbij is het wel zo, dat ook de andere nutsvoorzieningen zoals elektra samenkomen. Hierdoor is het verstandig om veiligheid in het oog te houden.

In deze blog leggen we alles uit over waarom het wel verstandig is de waterontharder te plaatsen in de meterkast, en waarop gelet moet worden.

In de meterkast mag een waterontharder

Toegestaan: waterontharder in meterkast

Het is heel erg simpel. Nadat de woning is opgeleverd, ben je vrij om te doen wat je wilt in je meterkast. Je mag dus zeker een waterontharder plaatsen. Hierbij ben je zelf wel verantwoordelijk voor je eigen veiligheid.

Regels

Een nieuwe meterkast moet aan specifieke voorwaarden voldoen mag deze worden opgeleverd in een nieuwe woning. Op de website van mijnaansluiting is hier meer uitgebreide informatie over te vinden.

Hier staat overigens niks vermeld over een waterontharder, want deze is niet verplicht en wordt eigenlijk altijd achteraf pas geplaatst.

Wat komt er in de meterkast binnen?

De meterkast is de plek waarin alle externe kabels de woning betreden. Dit gaat om water, gas en elektriciteitsaansluitingen. Ook komt hier vaak de leiding voor het internet en telefonie binnen. In sommige gevallen, ook stadsverwarming.

Indien je hier dus een waterontharder wilt plaatsen, is er niet altijd ruimte. Onze specialisten zijn wel erg handig geworden in het herindelen van deze voorzieningen, waardoor een waterontharder soms wel past.

Veiligheid

Wat wel belangrijk is om in het oog te houden is in eerste instantie dat de netbeheerder wel altijd nog de mogelijkheid moet hebben om metingen en reparaties te doen. Verdere eisen die de netbeheerder kan stellen zijn punten zoals vorstvrijheid, afsluitbaarheid van de kast en een geaarde bodemplaat.

Na en voordelen van waterontharder in meterkast

voordelen

  • Je kan de waterontharder niet makkelijk meer zien
  • Deze ruimte is gemakkelijk in het beheer
  • Omdat de waterontharder direct geplaatst is bij het ingangspunt van de leiding heb je overal in huis

nadelen

  • Soms past het dus niet, vanwege de vele andere aansluitingen
  • Geen plek om het spoelwater af te voeren
  • Soms is hier geen stopcontact aanwezig

Kan de waterontharder wel in jouw meterkast?

Zorg dat er voldoende ruimte vrijgemaakt wordt en kijk dan of de afmetingen ruim genoeg zijn voor de waterontharder die je wilt bestellen. Weet je zelf niet welke waterontharder je wilt? Dan kan je altijd de afmetingen doorsturen en een specialist vragen om te komen kijken.

Type waterontharders

Er zijn drie verschillende soorten waterontharders. Hieronder kort een stukje informatie per waterontharder

Magnetische waterontharder

Deze ontharder werkt op basis van magnetisme en zorgt dat calcium en magnesium zich niet aan elkaar hechten. Hiervan is het grote voordeel dat de prijs erg laag is. Echter is de werking nooit bewezen.

Waterontharder op basis van zout

Deze werken zoals de titel al zegt op basis van zout. Dit heet onthardingszout. Deze werkt met twee cilinders. Ze werken erg goed en zijn anders dan de magnetische waterontharder wel bewezen goed in hun werk. Het kost wel wat meer geld.

Waterontharder met filter

Deze ontharders werken minder goed dan de ontharders met zout waardoor er altijd wel een kleine hoeveelheid kalk overblijft. Ze zijn erg goedkoop alleen het onderhoud hiervan is echter wel prijzig.

Kosten waterontharders

Zoals hierboven al vernoemd is verschillen de kosten bij waterontharders vooral bij de keuze die je maakt in het soort waterontharder. Wij zullen altijd aanraden als je gebruikt wilt maken van een waterontharder, om te kiezen voor een professionele waterontharderinstallatie. Deze kost voor een gezin van 4 personen gemiddeld tussen de 1000 en 2000 euro exclusief BTW en inclusief plaatsing.

Media over waterontharders

Waterontharder test kassa

Op 1 april 2023 heeft kassa een uitzending gemaakt over waterontharders. Hierin vertellen ze welke waterontharder je beter wel of niet kan nemen. Kijk de aflevering hier.

Waterontharder test consumentenbond

De conclusie van de consumentenbond over waterontharders is, dat deze een nuttige investering kunnen zijn om de hoeveelheid kalk je water te verminderen. Ze geven wel aan dat het belangrijk is om goed te onderzoeken of het wel nodig is per huishouden. Daarom raden ze aan altijd te vergelijken voor je een keuze maakt.

Waterontharder Mr. Visser

Op 15 oktober 2020 heeft Mr Visser een uitspraak gedaan over de veiligheid van een waterontharder in de meterkast. Simpel gezegd: nee, dit levert geen gevaar op. Bekijk hier de aflevering.

wat kost een waterontharder?

Voor een doorsnee gezin van vier personen met een gemiddeld waterverbruik, lopen de kosten voor een waterontharder met zout doorgaans tussen de € 1.000 en € 2.000, exclusief btw en inclusief installatie.

Hoe werkt een waterontharder?

Een waterontharder functioneert in wezen als een ionenwisselaar. Het toestel omvat een harsreservoir dat gevuld is met kunstharsbolletjes. Deze bolletjes wisselen de kalk uit voor onschadelijk natrium, waardoor uw hard water wordt omgezet in zacht water.

Wat is de beste waterontharder?

Voor het overgrote deel van de huishoudens is de Omega 400 de meest geschikte keuze als waterontharder. Deze waterontharder van Omega steekt boven andere merken uit dankzij het gebruik van hoogwaardig kunsthars, wat resulteert in een krachtige werking. Hierdoor krijgt het water een natuurlijk zachte uitstraling en smaak, vergelijkbaar met bronwater uit de supermarkt.

Waar plaats je een waterontharder?

De beste plek om je waterontharder te plaatsen is de meterkast.

Waarom waterontharder?

Hard water veroorzaakt kalkaanslag in huishoudelijke apparaten, zoals (afwas)wasmachines, waterkokers en boilers. Met een waterontharder behoort deze kalkaanslag tot het verleden, waardoor je apparaten veel langer meegaan. Je hoeft nooit meer antikalkmiddelen te kopen en bespaart aanzienlijk op onderhouds- en vervangingskosten van apparaten.

Hoe vaak zout bijvullen waterontharder?

De frequentie van zout bijvullen hangt af van de mate van gebruik van de waterontharder. Bij de meest recente modellen hoef je dit over het algemeen slechts 1 à 2 keer per jaar te doen. Reken op een jaarlijks zoutverbruik van € 30 à 50.

Wat kost een waterontharder inclusief montage?

Voor een gezin van vier personen met een gemiddeld waterverbruik variëren de kosten voor een waterontharder met zout doorgaans tussen € 1.000 en € 2.000, exclusief btw en inclusief plaatsing. De precieze prijs hangt af van diverse factoren, zoals het type waterontharder en de capaciteit, zoals verder besproken in dit artikel.

Conclusie:

Het plaatsen van een waterontharder mag in de meterkast, en is zelfs verstandig vanwege de voordelen die dit biedt. Let wel, zorg dat je altijd goed vergelijkt voordat je een waterontharder aanschaft. En kies voor een degelijk product, want anders is de werking niet gegarandeerd. Vergelijk direct kosteloos meerdere offertes van specialisten bij jou in de regio.