Waterontharder in meterkast

Alles wat je moet weten over waterontharder in de meterkast

Een waterontharder zorgt ervoor dat er minder tot geen kalk in het water dat je gebruikt meer aanwezig is. Hiermee zorg je voor een langere levensduur van je apparaten en voor gezonder water. 

Het is verstandig om de waterontharder dus direct bij de bron te plaatsen waar het water de woning binnen komt, de meterkast dus.
Op deze pagina lees je alles over het plaatsen van de waterontharder
 in de meterkast.

Gratis & Vrijblijvende Offertes

Ontdek wat een waterontharder voor je kan betekenen.

Wat is een waterontharder?

De primaire rol van een waterontharder is om calcium en magnesium uit het water te verwijderen. Daarom worden professionele waterontharders door een deskundige monteur geïnstalleerd op de waterleiding die zich bijna altijd bevind in de meterkast. Vanaf dat punt levert het systeem ontkalkt water aan alle kranen in huis, variërend van de keukenkraan tot de douche op de bovenverdieping.

Dit is een professionele waterontharder

Waarom waterontharder in de meterkast?

Meeste geschikte locatie

Dit is heel simpel: de meterkast blijkt de meest geschikte locatie voor je waterontharder. Dit is vaak de plek waar je watermeter zich bevindt. Op deze manier blijft het leidingwerk minimaal, wat resulteert in minder werk en lagere kosten.

Logische keuze

Bovendien fungeert de meterkast als het centrum van technische installaties in je huis. Het is daarom een zeer logische keuze om daar je waterontharder te plaatsen. Op deze manier hoef je geen aparte ruimtes in je huis te reserveren voor de installatie van de waterontharder. 

Soorten waterontharders

Er zijn 3 verschillende soorten waterontharders. De minst populaire en niet bewezen opties zijn een magnetische waterontharder of een waterontharder met filter. 

De beste keus is altijd de waterontharder op basis van zout. Deze kost meer, maar heeft een bewezen resultaat en zorgt dus werkelijk voor een goed rendement voor je investering.

Raadzaam is om altijd meerdere offertes aan te vragen, gezien de prijzen nogal uiteen kunnen lopen.

Veel gestelde vragen over waterontharder in de meterkast

Het antwoord op een veel gestelde vraag over waterontharders, namelijk of ze in de meterkast mogen staan, is ja. Uiteraard zijn er wel bepaalde voorwaarden waaraan je moet voldoen, maar dat is logisch. De waterontharder mag andere apparatuur niet hinderen en de installaties in de meterkast moeten vrij toegankelijk zijn.


Bestaan er specifieke richtlijnen voor het plaatsen van waterontharders in de meterkast? Het Bouwbesluit biedt enige leidraad in deze kwestie. Zoals eerder vermeld, is het essentieel dat de relevante installaties in de meterkast goed toegankelijk blijven. Na de bouw is echter de inrichting van de meterkast de verantwoordelijkheid van de bewoner. Je draagt dus zelf de verantwoordelijkheid en heeft de vrijheid om de inrichting te bepalen.

een waterontharder in de meterkast vormt, mits correct geïnstalleerd, geen gevaar. De kans op lekkage bij een waterontharder is over het algemeen klein. Bovendien zijn onze ontkalkers voorzien van een overloop, waardoor het risico op lekkage nog verder wordt verminderd. In Nederland staan inmiddels duizenden waterontharders in meterkasten, en dit heeft zelden tot nooit problemen opgeleverd.

De meeste waterontharders worden geïnstalleerd in een technische ruimte, trapkast, kelder of meterkast, afhankelijk van beschikbare ruimte, stopcontacten en waterafvoer. Onze installateurs staan klaar om te assisteren bij de plaatsing van de waterontharder, wat tevens resulteert in een verlengde garantieperiode.

 

Indien het gemiddelde waterverbruik hoger is dan 150m3 per jaar, of indien de waterhardheid zeer hoog is, wordt het aanbevolen om te kiezen voor een model met een grotere capaciteit, vaak met 15 liter of zelfs 20 liter tot 30 liter harsinhoud, vooral geschikt voor grote woonhuizen.

Een wateronthardingssysteem inclusief installatie heeft doorgaans een gemiddelde kostprijs van €1.500, met een typisch bereik tussen €1.000 en €3.000. Doe-het-zelf installaties kunnen zo laag zijn als €500, terwijl grote huishoudens met een hoog verbruik en een geavanceerd filtersysteem €6.000 of meer kunnen betalen.

Vaak is dit mogelijk, mits er elektriciteit en een wateraanvoer en -afvoer aanwezig zijn om de elektrische waterontharder te laten functioneren.

 

 

Meer weten? Lees ook onze blog over waterontharder in de meterkast!