Hoe werkt een waterontharder?

Waterontharder

Waterontharders zijn een onmisbaar hulpmiddel voor het verwijderen van kalk en andere mineralen uit water. Hoewel deze apparaten verschillende opties bieden, is de basiswerking in wezen hetzelfde. In dit blogartikel gaan we dieper in op de werking van waterontharders, zodat je beter begrijpt wat er gebeurt als je water wordt verzacht door dit apparaat.

Waterontharders maken gebruik van een proces dat wordt aangeduid als ionenaustausch of waterverzachting. Het principe achter dit proces is eenvoudig: met behulp van speciale harskorrels worden de mineralen in het harde water vervangen door natrium- of kaliumionen die geïntroduceerd worden door het bedrijf. Hierdoor ontstaat er zacht water, dat gemakkelijk door leidingwerk kan stromen en minder kalkaanslag achterlaat in toepassingen zoals douches en badkuipen.

Sommige modellen bevatten ook extra technologieën zoals mechanische filters of ultrafiltratie om sediment en grove partikels uit het harde water te verwijderen voordat ze door het harsfilter lopen. Deze extra systemen kunnen helpen om bacteriën, cysten, virussen en schimmels te elimineren die mogelijk in je drinkwater aanwezig zijn.

Kortom, als je last hebt van hard water dan is een moderne waterontharder misschien iets waar je baat bij hebt!